Słodkości z afrodyzjakami. Domowe trufle

Autor: Mieszko
Czas przygotowania 2 godz. 40 min.

Składniki

Tabliczka gorzkiej czekolady min 70%
0,5 tabliczki czekolady mlecznej
100 g niesolonego masła
0,5 szklanki cukru trzcinowego zmielonego na puder
Kakao/wiórki kokosowe do posypania


Przygotowanie:
1. Obie czekolady łamiemy na drobne kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej.
2. Masło siekamy i ucieramy mikserem z cukrem pudrem przez kilka minut.
3. Do ucieranego masła dodajemy po łyżce czekolady, aż masa stanie się jednolita. Ucieramy niecałą minutę.
4. Masę wkładamy do lodówki na około 2 godziny – do czasu stwardnienia masy.
5. Po tym czasie wyciągamy masę, nabieramy łyżeczką i formujemy kulki, które układamy na talerzu.
6. Gotowe trufle chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
7. Przed podaniem obtaczamy czekoladki w kakao lub wiórkach kokosowych. Praliny przechowujemy w lodówce.

Produkt wykorzystany w tym przepisie: Trufle francuskie

Źródło: Kobieta.onet.pl

Zapisz przepis w PDF Wydrukuj przepis

Ważne: strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych w plikach cookies m.in. w celach statystycznych oraz w celu dopasowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkownika. W programie służącym do obsługi internetu możesz zmienić ustawienia dotyczące akceptowania plików cookies. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Zamknij