Historia marki

Różne publikacje podkreślają, że grupa „Mieszko” to młoda, ale prężnie działająca oraz dynamicznie rozwijająca się firma cukiernicza. Wskazują na tradycję sięgającą roku 1993, kiedy to firma „powstała” w formie, którą znamy do dziś. Jest to oczywiście prawda, ale tylko połowiczna, ponieważ „Mieszko” posiada historię, której początki sięgają znacznie odleglejszych czasów, a jej prapoczątki uwikłane są w różne sploty historycznych wydarzeń.
1853
1853

W Raciborzu Franz Sobtzick otwiera pierwszą cukiernię.

1868

Franz Sobtzick wznosi pierwszą na Górnym Śląsku fabrykę czekolady napędzaną parą (dzisiejszy Urząd Miasta Racibórz).

1868
1945
1945

Fabryka kakao oraz czekolad Goldsiegel ("Złota pieczęć") kontynuuje działalność jako Fabryka Cukrów i Czekolady Ślązak; rozpoczyna działalność Spółdzielnia Inwalidów Raciborzanka.

1983

Raciborzanka otworzyła produkcję w dawnym budynku wieży ciśnień przy ulicy Starowiejskiej, (produkcja min. karmelków, krówek). 

1983
lata 90
lata 90

Mieszko wprowadza na rynek znane do dziś produkty: Złote Runo, Kule Armatnie, Solo.

1993

W wyniku połączenia zakładów cukierniczych Ślązak i Raciborzanka powstaje firma Mieszko.

1993
1994
1994

Mieszko otwiera drugi zakład produkcyjny na terenie Raciborza.

2002

Mieszko odświeża logo.

2002
2003
2003

Powstaje jedna z najpopularniejszych bombonierek w Polsce - Amoretta. Obecna sprzedaż to blisko półtora miliona sztuk rocznie!

2005

Powstaje marka Cherrissimo - obecny lider sprzedaży wśród wiśni w likierze w Polsce.

2005
2015
2015

Mieszko prezentuje nowe logo.

Ważne: strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych w plikach cookies m.in. w celach statystycznych oraz w celu dopasowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkownika. W programie służącym do obsługi internetu możesz zmienić ustawienia dotyczące akceptowania plików cookies. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Zamknij