Słodkości z afrodyzjakami. Domowe trufle

Składniki
Tabliczka gorzkiej czekolady min 70%
0,5 tabliczki czekolady mlecznej
100 g niesolonego masła
0,5 szklanki cukru trzcinowego zmielonego na puder
Kakao/wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
1. Obie czekolady łamiemy na drobne kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej.
2. Masło siekamy i ucieramy mikserem z cukrem pudrem przez kilka minut.
3. Do ucieranego masła dodajemy po łyżce czekolady, aż masa stanie się jednolita. Ucieramy niecałą minutę.
4. Masę wkładamy do lodówki na około 2 godziny – do czasu stwardnienia masy.
5. Po tym czasie wyciągamy masę, nabieramy łyżeczką i formujemy kulki, które układamy na talerzu.
6. Gotowe trufle chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
7. Przed podaniem obtaczamy czekoladki w kakao lub wiórkach kokosowych. Praliny przechowujemy w lodówce.
Produkt wykorzystany w tym przepisie: Trufle francuskie
Źródło: Kobieta.onet.pl
Zapisz przepis w PDF Wydrukuj przepis